Audi A5 Klub Polska

Audi A5 - Forum Techniczne => Elektryka => Wątek zaczęty przez: Krzysztof_B w Kwiecień 13, 2014, 17:17:03 pm

Tytuł: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof_B w Kwiecień 13, 2014, 17:17:03 pm
Drodzy koledzy poszukuje forumowiczów z ACC ( aktywny tempomat). Mam problemy z montażem radaru, wszystkie elementy mam zgodne z ETKA a po prostu nie mogę zamontować radaru bo przeszkadza króciec intercoolera i wąż. Potrzebuje pomocy i zdjęć sposobu zamontowania radaru po zdjęciu kratki ze zderzaka. Będę wdzięczny za pomoc.
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Kwiecień 13, 2014, 20:29:41 pm
Jestem na tym samym etapie :)
Tzn. mam chyba wszystko co trzeba ,mam ogarniete kodowanie i tez nie moge zamontowac radaru ,bo mi sie poprostu nie zmiesci przez IC ,tylko ze IC mam od 3.0BiTDI ,ktore ma grubsze wejscia.
Musze cos pokombinowac z IC ,innego wyjscia nie ma.
Radaru nie da sie zamontowac byle gdzie i byle jak ,toleracja kata odchylenia zeby nie bylo bledu wynosci zaledwie +/-0,8st. :(
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: playy w Czerwiec 05, 2014, 15:45:07 pm
Panowie ja mam acc ale w 2,0 tfsi oryginalnie, jak mogę pomóc to piszcie śmiało
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Czerwiec 05, 2014, 16:30:56 pm
Ja mam temat ogarnięty (kodowanie ,kalibracja itp.) ,muszę tylko przerobić bądź wymienić IC i wtedy zamontować i finalnie zkalibrowac radar  ;)
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof_B w Październik 27, 2014, 09:49:33 am
A masz opis kodowania??? Temat montażu ogarnełem użyłem zestawu montażowego od polifta, Mam jeszcze inny problem mój radar nie przyjmuje zmiany kodowania, możecie coś poradzić. A jak się kalibruje, masz opis procedury??
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Październik 27, 2014, 10:31:42 am
A masz cały przód przerobiony na lifta ?
Tez myślałem o poliftowym mocowaniu ale wtedy radar jest wyżej i pasuje w kratkę przedlifta.

Co do kodowania to musisz wpisać cała wartość manualnie ,w VCDS nie ma żadnych podpowiedzi i inaczej nie pójdzie.

Jakie masz obecnie błędy w ACC ?
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof_B w Październik 27, 2014, 18:22:03 pm
Jeśli chodzi o błędy to ACC nie widzi sterownika przyczepy którego nie mam. Niestety nie mogę przekodować ACC bo mam zablokowany dostęp do zmian kodowania.
Co do mocowania to oryginalne otwory w podłużnicy do mocowania ACC są w nieprawidłowym miejscu. Ja mam zamontowany radar na poliftowym uchwycie i na razie nie zmieniałem kratki a działa.
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Październik 27, 2014, 19:22:42 pm
Jakie masz obecnie kodowanie ,moze 0079B9 ?
Wpisz 0079C0 ,jest to kodowanie dla 3.0TDI bez haka ,blad haka powinien wtedy zniknac.

Co do mocowania to nie bardzo rozumiem dlaczego CI nie pasowaly otwory ,raczej nikt kto sam montowal ACC nie mial z tym problemu.
Skoro zamontowales poliftowy uchwyt to radar sie musial lekko podniesc i wtedy nie bedzie na srodku otworu w kratce.
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof_B w Październik 27, 2014, 20:29:14 pm
Bo jak zamontujesz w oryginalne otwory to ACC ląduje w połowie rury od intercoolera. I w stosunku do blendy jest zbyt głęboko. Dzięki za info od kodowania, ale potrzebuje najpierw kod do logowania do ACC aby móc przekodować.
Pytałem się jeszcze czy masz opis procedury kalibracji ACC.
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Październik 27, 2014, 21:25:10 pm
A masz przód przerobiony na lifta ?
Przed liftem tak poprostu jest ,ze radar jest trochę cofnięty do tylu ,otwory w podłużnicy tez sa w dobrym miejscu ,a to ze laduje w połowie rury wynika z tego ze masz większy nie fabryczny IC ,przy fabrycznym IC czy to 2.0TFSI czy 3.0TDI ,radar sie mieści.

Do zmiany kodowania ńie potrzebujesz żadnego loginu ,tylko musisz wpisać całe kodowanie ręcznie bez użycia pomocnika.
Kalibracje żeby zrobić w 100% poprawnie trzeba to zrobić w ASO ,ewentualnie samemu zrobić lustro ,ale wtedy potrzebny będzie VAS.
Ale jesli ustawisz idealnie śruby regulacyjne na 43mm jak podaje Elsa ,to obejdzie sie bez kalibracji bo radar sam sie kalibruje podczas jazdy za inny autem (nawet przy aktywnym CP).
U mnie po założeniu kat odchylenia był 1,4st. ,ale dlatego ze był dobrze ustawiony po dwóch dniach jazdy kat sam sie zmniejszył do mniej niż 0,7 ,a jesli spadnie poniżej 0,8 to błąd kalibracji da sie skasować i ACC będzie działać.Pozniej jeszcze go minimalnie przestawiłem w prawo i po kolejnych kilku dniach kat doszedł prawie do 0 ,oscyluje w granicach 0-0,2
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof_B w Październik 28, 2014, 14:00:32 pm
Mam przód przedliftowy od S5, i przy oryginalnym mocowaniu na fabryczne dziury radar jest zbyt cofnięty od otworu w kratce. IC mam oryginalny fabryczny, aby wszystko pasowało trzeba zdemontować aluminiową cześć podłużnicy i na nowo nawiercić otwory. Co do kodowania to tak też próbowałem i nic z tego nie przyjmuje i tyle. Jeśli masz kod lo
ginu to proszę podaj.
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Październik 28, 2014, 14:06:01 pm
Nie mam loginu i chyba nikt go nie ma ,zreszta nie jest on potrzebny.
To kodowanie które Ci podałem musi przyjąć.
Jesli rzeczywiście nie przyjmuje to może wina kabla bądź programu.
Czym kodujesz ?
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof_B w Październik 28, 2014, 14:20:31 pm
Mam oryginalny kabel VCDS, sprzęt jest OK, bo z resztą sterowników nie ma problemów. Byłem w Serwisie Audi i VAS-em też nie dali radę.
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Październik 28, 2014, 14:34:34 pm
To nie wiem w czym jest problem ...
A jaki numer ma Twój radar ?
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof_B w Październik 28, 2014, 15:32:02 pm
Kodowanie się udało, dzięki za pomoc. A tak wygląda u mnie zamontowane ACC

Guests can't see images. Please login or login

Guests can't see images. Please login or login
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Październik 28, 2014, 15:47:56 pm
To w czym był problem ?   ;)

Co do mocowania ,masz zwykły przedliftowy zderzak S-Line ,do tego jesli masz fabryczny IC to naprawdę nie wiem w czym miałeś problem.Mi wszystko pasowało idealnie.

A czy mi sie wydaje czy Ty ten radar mas schowany za kratka ?  :o (pierwsze foto)
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof_B w Październik 28, 2014, 16:04:55 pm
Tak jest niewidoczny, bo przy kratce od S5 musiałbym wyciąć dziurę w wężu intercoolera aby ACC było centralnie w otworze.
To jest zderzak od S5. :)
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Październik 28, 2014, 16:30:49 pm
Nie wierze  :)
Przy fabrycznym IC montuje sie wszystko na fabrycznych elementach ,otwory tez sa dobrze nawiercone.
A sam zderzak S5 a S-Line niczym sie nie różni  ;)
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof_B w Październik 28, 2014, 19:06:27 pm
Sądzisz że sam wymyślałbym sobie sztuczne problemy. Mam kratkę ale nie mogę jej założyć. Sadzisz ze kupiłem to aby zbierało kurz w domu ?
Guests can't see images. Please login or login


to jest oryginalny uchwyt 8K0 907 574B  który jednak nie pasuje
Guests can't see images. Please login or login
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Październik 28, 2014, 19:22:50 pm
No teraz to nie zalozysz tej kratki bo masz radar zalozony na piloftowym uchwycie ,wiec jest wyzej ,ale na przedliftowym by pasowalo.
I jeszcze raz powtorze ,sam zderzak oraz ta wlasnie kratka jest taka sama dla S5 jak i A5 S-Line.
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof_B w Październik 29, 2014, 10:09:45 am
Marcin, zderzak od S5 i S-line różnią się, drobiazgiem ale się różnią. Mają inne nr OEM, co do mocowania to po raz kolejny Ci tłumaczę że mocowanie które powinno pasować nie pasuje.
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof_B w Maj 08, 2015, 17:48:31 pm
Znowu proszę o pomoc. ACC przestało działać, na wyświetlaczu w liczniku pisze ACC not available!! Sprawdziłem błędy w ACC i mam:
Address 13: Auto Dist. Reg (J428)       Labels: None
   Part No SW: 8K0 907 561     HW: 8K0 907 561
   Component: ACC2          H07 0070 
   Serial number: 00000000000000
   Coding: 0079C0
   Shop #: WSC 32259 001 104857
   VCID: 6FE7D90FBE5BAF59875-803A

1 Fault Found:
00234 - Sensor for Automatic Distance Regulation Misadjusted
            000 -  -
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 01100000
                    Fault Priority: 2
                    Fault Frequency: 1
                    Reset counter: 187
                    Mileage: 98894 km
                    Time Indication: 0
                    Date: 2015.05.08
                    Time: 13:14:52

             Freeze Frame:
                    Temperature: 41.0°C
                    Voltage: 11.90 V
                    Bin. Bits:    01011
                    Hex Value: 0x0941
                    Hex Value: 0x0001
                    Speed: -3.6 km/h
                    Lateral Accel.: 0.00 m/s^2

Byłem w serwisie, 4 x kalibrowali ACC, kalibrację przechodzi ale błędu nie da się skasować. Co ciekawe ten błąd miałem od dawna ale ACC działało.
Macie pomysł co się stało i jak to rozwiązać.
Możecie podesłać wartości kanałów adaptacji ACC może coś tam się skaszaniło.
We wszystkich komponentach współpracujących z ACC nie mam żadnych błędów.

Będę wdzięczny za pomoc

Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Maj 08, 2015, 17:56:23 pm
W pierwszym okienku 2 kanalu blokow pomiarowych masz kat odchylenia radaru.
Musi sie miescic pomiedzy -0,8 - 0,8 st.

Jesli bedzie wiecej wyskakuje wlasnie ten blad i ACC przestaje dzialac.

Do tego ACC samo sie kalibruje podczas jazdy.
Jesli kat wyszedl poza 0,8 to nawet po kalibracji jesli go nie wyzerowali ACC nie pojdzie.

Sprobuj troche pojezdzic i obserwuj wartosc tego katu czy bedzie sie zmniejszac czy nie ,jesli zmiesci sie w przedziale ktory wyzej podalem ,wtedy bedzie dalo sie skasowac blad i ACC zadziala.
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Maj 08, 2015, 18:03:39 pm
Autokalibracja oczywiscie dziala tylko podczas jazdy za innym pojazdem ,pojazd poprzedzajacy musi byc w zasiegu radaru.
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof_B w Maj 08, 2015, 18:34:22 pm
Dzięki, za użyteczna informację  ;D. Sprawdziłem mam 1.392 a więc za dużo. I następne pytanie którą śrubką i w którą stronę kręcić aby zmniejszyć ten kąt?
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Maj 08, 2015, 18:44:27 pm
Jesli ta wartosc jest na plusie ,to wydaje mi sie musisz go przestawic lekko w lewo.

Radar w sumie trzyma sie na trzech srubach ,jedna jest stala ,dolna reguluje sie gora/dol , i ta trzecia prawo/lewo.

Ja bym go przestawil lekko w lewo ,tak o 1/4 obrotu srubki ,zrobil kilkanascie km jadac za jakims pojazdem i sprawdzil kat.
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof_B w Maj 08, 2015, 20:16:35 pm
Dzięki a wskazówki, udało mi się skalibrować i ACC działa. Jeśli wartość kąta jest dodatnia należy kręcić dolna lewą śrubą przeciwnie do wskazówek zegara. Górna prawa śruba służy do kalibracji góra dół, czyli osi pionowej.
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Maj 08, 2015, 20:34:41 pm
Na odwrot

Stojac przed radarem brakuje prawej dolnej ,czyli gorna prawa regulujemy prawo/lewo ,natomiast dolna lewa gora/dol
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Darodna w Listopad 29, 2017, 22:41:38 pm
Witam . Wiecie moze jak dezaktywowac acc ukradli mi radar i chce wylaczyc kontrolke na desce posiadam vcds tylko nie wiem gdzie to przekodowac..
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: MarcinOslo w Listopad 29, 2017, 22:49:33 pm
Trzeba wykodowac z listy gateway ,do tego kodowanie jest w silniku ,w zegarach ,czujniku kata skretu ,MMI
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Darodna w Grudzień 01, 2017, 22:47:06 pm
Trzeba wykodowac z listy gateway ,do tego kodowanie jest w silniku ,w zegarach ,czujniku kata skretu ,MMI
Witam zrobione wylaczylem tylko komtrolke na desce w zestawie wskaznikow  dzieki za pomoc
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Darodna w Grudzień 03, 2017, 14:20:45 pm
Witam .Krzysztof B. Chetnie odkupie od ciebie ta krarke .. a jezeli jiz nie masz czy pamierasz moze nr tej kratki .. dzieki z gory
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Darodna w Grudzień 03, 2017, 14:21:15 pm
Witam .Krzysztof B. Chetnie odkupie od ciebie ta krarke .. a jezeli juz nie masz czy pamierasz moze nr tej kratki .. dzieki z gory
Tytuł: Odp: ACC w A5
Wiadomość wysłana przez: Darodna w Kwiecień 17, 2018, 15:51:33 pm
Witam  panowie ukradli mi radar z auta  chce kupic drugi taki tylko noe wiem czy to sa jakies modele czy rodzaje